EU-president Michel nodigt Biden uit voor EU-top in 2021

EU-president Charles Michel heeft aankomend Amerikaans president Joe Biden uitgenodigd om volgend jaar de EU-leiders te ontmoeten in Brussel. Dan kunnen ze het "wederopbouwen" van de sterke banden tussen de VS en Europa bespreken, aldus Michel.

Michel had maandag een telefoongesprek met Biden, voor het eerst sinds diens verkiezingsoverwinning. Daarin bedankte hij hem ook voor zijn "heldere steun" voor het scheidingsakkoord dat de EU vorig jaar sloot met het Verenigd Koninkrijk, maar waar de Britse regering de afgelopen maanden aan morrelde. Scheidend Amerikaanse president Donald Trump is warm voorstander van de brexit, maar met Biden lijkt er een andere koers te komen.

Michel verwelkomde verder "de sterke toewijding van de president-elect aan Amerika's bondgenoten en zijn steun voor de Europese samenwerking". De voorzitter van de Europese raad van regeringsleiders en staatshoofden stelde Biden voor "een krachtig transatlantisch bondgenootschap te herbouwen, gebaseerd op gemeenschappelijke belangen en gedeelde waarden".

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.