Gemeente verwijdert ’I Love Zwarte Piet’-graffiti in IJmuiden twee dagen na plaatsing

Het spandoek dat eerder aan het viaduct bij het Pontplein in IJmuiden werd gehangen.
© Archieffoto
Velsen

De gemeente Velsen heeft meerdere spandoeken met de tekst ’I love Zwarte Piet’ laten weghalen, bevestigt een woordvoerder.

Er hingen onder andere spandoeken bij de Albert Heijn aan het Dudokplein en bij het havengebied in IJmuiden. De tekst is ook twee keer met graffiti op de muren van het Witte Theater in IJmuiden gespoten. Inmiddels is die tekst ook verwijderd.

De graffiti en spandoeken zijn geplaatst door actiegroep Defenders IJmuiden, meldde NH Nieuws eerder. Er is nog niemand opgepakt of beboet voor de actie, laat een politiewoordvoerder weten. Ook is nog niet bekend wie de leden van de groep zijn.

Burgemeester Dales sprak zijn ongenoegen uit over de actie van Defenders IJmuiden: „ Iedereen mag zeggen wat hij vindt, maar niet op deze opdringerige manier„. Dales liet eerder spandoeken met ’welkom Sint en Zwarte Piet’ verwijderen van het viaduct bij de pont. Het woord ’Zwarte’ werd later toegevoegd op een apart doek, later weer verwijderd en vervolgens opnieuw geplaatst.

Die laatste herplaatsing van was ook het werk van Defenders, aldus NH Nieuws. Het is niet de bedoeling dat men elkaars spandoeken gaat aanpassen, zegt de gemeentewoordvoerder. „Dat zou uit de hand kunnen lopen. Stel dat die twee groepen elkaar tegenkomen op dat viaduct”, voegt de woordvoerder toe.

Het is niet de eerste keer dat voorstanders van Zwarte Piet in IJmuiden hun standpunt kracht bij zetten met vandalisme. Tijdens de Sinterklaasintocht in IJmuiden van vorig jaar besmeurden pro-zwartepietactievoerders het demonstratievak van Kick Out Zwarte Piet met rotte vis en gooiden de hekken van het vak in de bosjes.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.