Nicky Verstappen, alleen het verdriet kreeg levenslang | commentaar

Mannen uit zijn geboortejaar kijken elke avond met hun kinderen naar het Sinterklaasjournaal. Zelf werd hij nooit ouder dan elf. En de man die verantwoordelijk is voor zijn dood, zit straks korter in de cel dan zijn leven heeft geduurd. Het recht knelt in het slotakkoord van de zaak Nicky Verstappen.

Geen moord. Geen doodslag. De rechtbank oordeelde in de zaak Nicky Verstappen zoals het rechtssysteem, elk rechtssysteem, hoort te werken. Niemand mag worden veroordeeld zonder dat het sluitend bewezen is. En onomstotelijk bewijs dat Jos B. opzettelijk de jonge Nicky doodde, is in de visie van de rechtbank niet geleverd.

Ruim twintig jaar zit er tussen die inktzwarte dag in 1998 op de Brunssummerheide - de laatste in het leven van de jonge Nicky - en de spraakmakende aanhouding van Jos B. En nu weer bijna twee jaar later is er dan ein-de-lijk een veroordeling in een van de spraakmakendste zaken uit de Nederlandse misdaadgeschiedenis.

Een DNA-match bleek de sleutel in de schier onoplosbare ’cold case’. De lichaamssporen leidden onmiskenbaar naar de man die zo lang uit handen van politie wist te blijven: Jos B. Dat hij verantwoordelijk is voor de dood van de jongen, is volgens de rechtbank wél bewezen. Jos B. misbruikte zijn slachtoffer en belette Nicky te ademen, alleen is dat juridisch gezien niet hetzelfde als opzettelijk doden.

Hoe valt dat uit te leggen aan mensen die er - zonder juridische bagage - een simpelere maar begrijpelijke redeneertrant op nahouden: als Jos B. die avond gewoon naar huis was gefietst had Nicky nog geleefd! En geen tbs? Dat B. volledig toerekeningsvatbaar is verklaard, betekent dat hij alleen de reguliere celstraf hoeft te ondergaan.

Wie gaat dat 33-jarige mannen uitleggen die, ook geboren in 1987, vanavond met hun kinderen wél naar het Sinterklaasjournaal kijken?

Nicky blijft voor altijd 11. Jos B. staat, bij goed gedrag, binnen tien jaar weer op straat. En eerst gaat hij in hoger beroep.

Alleen het verdriet kreeg levenslang.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.