Aanhoudingen om roof kunstschatten in Dresden

Bijna een jaar na een grote kunstroof in het Duitse Dresden, heeft de politie drie verdachten opgepakt. Dat gebeurde in hoofdstad Berlijn, waar agenten binnenvielen in woningen en garages. Ze zoeken naar bewijsmateriaal en de gestolen kunstschatten.

Het trio wordt verdacht van betrokkenheid bij de inbraak in het Grünes Gewölbe (Groene Gewelf), de schatkamer van het museum in het Residenzschloss. Ze drongen het gebouw via een raam binnen en namen onder meer juwelen mee. De buit had volgens sommige schattingen een waarde van honderden miljoenen euro's.

Bronnen zeggen dat de verdachten behoren tot een grote Arabische familie die ook is gelinkt aan vergelijkbare strafbare feiten. Het zou onder meer gaan om de roof van een enorme gouden munt uit het Bode-Museum in de Duitse hoofdstad. Daar zijn twee mannen voor veroordeeld.

De autoriteiten zeggen dat dinsdagochtend zo'n 1600 agenten worden ingezet. De grote operatie in Berlijn leidt naar verwachting ook tot verkeersoverlast in de metropool. De verdachten worden in de loop van de dag voorgeleid. Ze worden verdacht van een overval in bendeverband en brandstichting.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.