Eerste Haarlemse likeuren zien het levenslicht. Jopen komt met speciaal bier voor verjaardag stad

De drie nieuwe likeuren© Foto Liquid Gold

Leontien van Engelen
Haarlem

Regelmatig is er bij speciaalslijterij Liquid Gold in de Koningstraat vraag naar een echt Haarlems likeurtje.

Tot nu moest er ’nee’ verkocht worden, maar vanaf begin december zijn er gelijk maar liefst drie verschillende Haarlemse likeuren te koop. ,,Ik vind dat iets de naam ’Haarlems’ pas mag hebben als ook hier in Haarlem gemaakt is’’, vertelt Kitty van Staden van Lquid Gold. ,,Omdat er geen likeur in Haarlem werd gestookt, konden we ook geen echt Haarlems likeurtje verkopen.’’

De vraag bleef gesteld bleef worden waarna Kitty en Dirk van Staden het initiatief namen om een likeur te ontwikkelen. Dat deden ze niet alleen: koffiebranderij De Kale Jonker uit de Zijlstraat leverde koffie waarop de smaak van de drankjes gebaseerd werden en de Haarlemse stokerij Klopman zorgt voor de daadwerkelijke productie. Het levert twee likeuren en een likorette op. Het verschil zit in het alcoholpercentage. Natuurlijk zijn de namen van de drie drankjes ook Haarlems gehouden: Kus van een Haarlemse mug en Haarlemse muggenbeet zijn beide vanaf begin december te koop bij Liquid Gold. De likorette - vanaf dan verkrijgbaar bij De Kale Jonker - kreeg als naam Het fluwelen muggetje, om aan te geven dat er minder alcohol in zit.

Jopen

Brouwerij Jopen introduceert speciaal voor de verjaardag van Haarlem een nieuw bier: Haarlem 775 Dunnebier. Een licht biertje, zacht van smaak. Het kan prima gebruikt worden voor de toost op de verjaardag van Haarlem, maandag 23 november om 19 uur, meldt de brouwerij in een persbericht. Jopen kan nu al terugzien op een feestelijke novembermaand. Niet alleen werd het Dunnebier geïntroduceerd, maar op 11 november bestond de Jopenkerk 10 jaar en kreeg een van hun bieren een gouden European Beer Star.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.