Proef: boa’s in Zandvoort krijgen korte wapenstok

Een boa op de boulevard van Zandvoort.
© Archieffoto United Photos
Zandvoort

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) krijgen in Zandvoort een jaar lang de beschikking over een korte wapenstok. De badplaats is een van de tien gemeenten waar het verdedigingsmiddel, bij wijze van proef, wordt ingevoerd.

Dat heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid bekendgemaakt. Bij de selectie van de proefgemeenten werd niet alleen gekeken naar landelijke spreiding, maar ook naar een verdeling over verschillende gemeenten, van grote stad Amsterdam tot landelijk gebied als Zuidwest-Friesland. Zandvoort is de enige plaats in deze regio waar boa’s de beschikking krijgen over een wapenstok. De ambtenaren die meedoen aan de proef, moeten een opleiding en training met de stok volgen.

De ervaringen tijdens de proef en de evaluatie ervan, worden gebruikt als input voor de nieuwe regelgeving voor bewapening en uitrusting van de buitengewone opsporingsambtenaren. ,,Met deze pilot komen we tegemoet aan een wens die al langer leeft’’, aldus minister Ferd Grapperhaus in een toelichting. ,,Dit middel kan onder andere door de mogelijke preventieve werking ervan de veiligheid van de boa vergroten.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.