Ruim 500 KLM’ers melden zich aan voor tweede vertrekronde

© EPA
SCHIPHOL

Ruim 500 medewerkers van KLM hebben zich aangemeld voor de tweede vrijwillige vertrekregeling.

De luchtvaartmaatschappij ziet zich vanwege de coronacrisis genoodzaakt in te grijpen. Door personeel de mogelijkheid te geven vrijwillig op te stappen, wil het bedrijf gedwongen ontslagen zoveel mogelijk voorkomen.

De luchtvaartmaatschappij gaat nu kijken of alle 503 aanmeldingen toegewezen kunnen worden. In een eerdere ronde gaven 2400 medewerkers aan het bedrijf te willen verlaten. Verder werden tijdelijk contracten niet verlengd en moesten uitzendkrachten vertrekken. Dit alles om de kosten te drukken.

KLM wordt net als sectorgenoten keihard geraakt door de coronacrisis door het wegvallen van vluchten en reisrestricties. De maatschappij kreeg van de Nederlandse staat 3,4 miljard euro aan noodsteun toegezegd. Daarvoor moest het bedrijf onder meer de arbeidsvoorwaarden voor personeel versoberen.

KLM-baas Pieter Elbers sloot eerder een nieuwe ontslagronde niet uit, bovenop de duizenden banen die al zijn geschrapt. De maatschappij kondigde in de zomer al aan circa 5000 medewerkers te ontslaan om te bezuinigen. Hoeveel banen extra op de tocht staan, is nog niet duidelijk.

Wel gaf de topman aan dat nog eens 10 procent minder vluchten zou betekenen dat KLM nog zo’n 1500 arbeidsplaatsen minder nodig heeft.

Lees ook: Stammenstrijd bij KLM. Haat en nijd heersen op werkvloer door geruzie over loonverlaging

Lees ook: Kabinet akkoord met KLM-plan: steun van 3,4 miljard beschikbaar

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.