Tuintjes met sedum moeten afval naast containers in Velsen voorkomen

Het tuintje bij de container op de hoek Kennemerlaan/Jacob van Heemskerkstraat.
© foto mediahuis
IJmuiden

Als proef heeft de gemeente Velsen bij twee ondergrondse containers in IJmuiden voor restafvaltuintjes geplaatst. Hiermee hoopt de gemeente te voorkomen dat bewoners vuilnis naast de container zetten.

Het verzoek om een proef te doen met de zogeheten containertuintjes dateert al van de raadsvergadering op 28 maart 2019. Het idee was destijds om de verzorging van de planten aan vrijwilligers over te laten.

Enkele bewoners hadden zich daarvoor al opgegeven. Omdat het vanwege de coronamaatregelen de afgelopen maanden niet mogelijk was bewonersbijeenkomsten te houden, heeft de gemeente ervoor gekozen zonder vrijwilligers van start te gaan.

De tuintjes, aan drie zijden van de container, zijn gemaakt van gerecycled plastic. In de bakken staan verschillende soorten sedum, planten die weinig verzorging nodig hebben. Hierdoor is het niet nodig dat de bewoners zich over het groen ontfermen en kunnen de tuintjes ook worden geplaatst op plekken waar zich geen vrijwilligers hebben gemeld.

Effect

De twee proeftuintjes zijn geplaatst bij de afvalcontainers op de hoek Kennemerlaan/Jacob van Heemskerkstraat en de hoek IJmuiderstraatweg/Kortenaerstraat in IJmuiden. De bedoeling is dat de omgeving rond de containers vrij blijft van gedumpt afval. Het komende jaar zal de gemeente bekijken of de groene rand effect heeft. Mocht dat het geval zijn, blijft het tuintje enkele maanden staan. Zo niet, wordt de plantenbak eerder naar een andere locatie verplaatst.

Vragen of opmerkingen over het containertuintje kunnen worden gemaild naar afval@velsen.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.