Premium

Gemeente Haarlemmermeer wil dat wapenstok terugkeert ter bescherming: ’De vrees dat boa’s er maar op los slaan is onzin’

In mei was er een protest van boa’s op de Grote Markt in Harlem.
© Archieffoto United Photos/Paul Vreeker
Haarlemmermeer

De gemeente Haarlemmermeer vindt het onbegrijpelijk dat minister Dekker voor Rechtsbescherming weigert haar boa’s (Buitengewoon opsporingsambtenaren) de wapenstok terug te geven, zodat die zich nu veel onveiliger voelen en veel meer met geweld te maken krijgen.

De gemeente vroeg maandag aan de Raad van State om minister Dekker te dwingen de gemeente Haarlemmermeer weertoestemming te geven speciaal daartoe opgeleide boa’s een korte wapenstok te laten dragen. Want tussen 2012 en 2017 hadden de Haarlemmermeerse boa’s als proef een speciale toestemming om wapenstokken te dragen. En dat was volgens de gemeente een groot succes. Alleen trok de minister eind 2017 de toestemming weer in waarna alleen de buitengewoon opsporingsambtenaren op Schiphol nog wapenstokken mogen dragen. De gemeente was verbolgen over de redengeving van de intrekking. ’Wij trokken de toestemming in, omdat er nauwelijks geweldsincidenten in die periode waren,’ zei een woordvoerster van het ministerie tijdens de rechtszaak in Den Haag.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.