Mogelijk meer mensen besmet met westnijlvirus. Ab Osterhaus: ’Goed in de gaten houden’

Amsterdam

Mogelijk zijn meer mensen besmet met het westnijlvirus, zonder dat ze dat weten. Bloedbanken van Sanquin in het Gooi en de regio Utrecht gaan afgenomen bloed testen op het virus.

Alarmbel is de eerste besmetting in Nederland. ,,De man is zodanig ziek geworden dat hij is opgenomen in het ziekenhuis”, laat woordvoerder Ron Beekman van het RIVM weten. De patiënt uit de buurt van Utrecht is een uitzondering. Maar een heel klein deel van de besmette mensen wordt ernstig ziek en loopt bijvoorbeeld hersenontsteking op.

Tachtig procent heeft nergens last van. ,,Het zou kunnen dat meer mensen besmet zijn”, bevestigt Beekman. Twintig procent krijgt milde klachten. Viroloog Ab Osterhaus vindt de opmars van het virus ’zorgelijk’. ,,Het is tot en met Duitsland gekomen, waar ik zit, en het is volkomen logisch dat het ook in Nederland voorkomt. Het is een probleem dat we goed in de gaten moeten houden. Is dit nou een speldenprik of zal het in de toekomst vaker voorkomen?”

Osterhaus vindt het belangrijk dat Sanquin op het virus test. ,,Je wilt niet dat het via bloeddonaties wordt overgebracht op mensen. Met wie ook nog wat aan de hand is, anders krijg je geen bloedtransfusie.” De bloedbank hield al rekening met een besmetting; de scenario’s om te testen lagen klaar. Bekend is dat mensen het virus alleen kunnen overgedragen via bloedtransfusie, orgaantransplantatie en mogelijk moedermelk. Verder kunnen mensen elkaar niet besmetten.

Corona

Ron Beekman: ,,Het virus stopt bij iemand die geprikt is door een geïnfecteerde mug. In tegenstelling tot corona en influenza is het niet overdraagbaar via hoesten en niezen. De ziekteverschijnselen lijken wel een beetje op elkaar, zoals verhoging, koorts, hoofdpijn en je niet lekker voelen. Het is geen virus dat zich door de lucht verspreidt.”

Oorspronkelijk komt het westnijlvirus uit Afrika. De laatste tientallen jaren heeft het zich verspreid over Amerika en andere delen van de wereld. In 2018 werd in Zuidoost- en Centraal Europa een recordaantal gevallen van westnijlkoorts gemeld en stierven 181 patiënten. Het westnijlvirus komt voor onder vogels en wordt overgebracht door muggen. In augustus werd het virus voor het eerst aangetroffen bij een grasmus in een natuurgebied bij Haarzuilens. Later werden nog twee vogels positief getest.

Waakzaam

Het is volgens Ab Osterhaus speculeren wat de oorzaak van de opmars is. ,,Is het klimaatsverandering? Heeft het te maken met de gevoeligheid van vogels?” Volgens Ron Beekman is het belangrijk dat ’de medische wereld’ waakzaam is. ,,Het virus komt vaker voor in de wereld. Wees alert. Zodat een arts snel de juiste behandeling kan starten zodra de diagnose is gesteld.”

Muggen en vogels zijn niet tegen te houden. Beekman: ,,Probeer te voorkomen dat je door een mug gestoken wordt. Het helpt om je in te smeren met Deet, bedekkende kleding te dragen en onder een klamboe te slapen. Maar het muggenseizoen is nu voorbij, het begint aardig koud te worden.”

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.