Nieuwe stadsdichter Haarlem onder vuur om Holocaust-teksten; Insayno biedt excuses aan; burgemeester Wienen noemt bewuste rap ’onacceptabel’, maar wil hem een kans geven

De nieuwe stadsdichter van Haarlem Insayno ligt onder vuur. Poltiek Haarlem wil hem een kans geven.
© Kilian Moesker
Haarlem

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël is geschrokken van een ’stuitende bagatellisering van de Holocaust’ in songteksten van Insayno, de Haarlemse rapper die woensdag werd benoemd tot stadsdichter van Haarlem. Inmiddels heeft de dichter publiekelijk zijn excuses aangeboden en ook bekend gemaakt dat het nooit zijn bedoeling was om iemand te kwetsen. Politiek Haarlem vindt dat de dichter een kans moet krijgen.

Ook burgemeester Jos Wienen wil dat Insayno aanblijft als stadsdichter, zei hij donderdagavond tegenover deze krant. Voor hem is klinkklaar dat ’het bagatelliseren van de Holocaust onacceptabel’ is. Dat de 33-jarige rapper afstand neemt van de teksten, is een goede zaak, aldus de burgemeester. Wienen heeft de dichter donderdag nog gesproken en hem gevraagd of hij inderdaad afstand neemt van de teksten. Dat bleek het geval. ,,Ik zou het heel naar vinden als zo’n creatieve geest voor het leven getekend zou worden.’’

In een rap van de dichter uit 2012 staan teksten als ’De Holocaust is slechts een cover up voor domme schapen’ en ’De behandeling van de concentratiekampen is slechts een lachertje vergeleken met onze slavenhandel’.

Het lied ’Zwarte Bladzijde’ levert kritiek op het slavernijverleden en de omgang daarmee in Nederland.

Het vergelijken van menselijk leed noemt het CIDI ’zinloos en onnodig’. Het instituut is ook van mening dat de vergelijking geschiedkundig ’erg zwak’ en haatdragend is. Het doet tekort aan iedere respectvolle herinnering aan menselijk leed.

De dichter kwam rond half zes donderdagmiddag met een verklaring. Hij liet onder meer op NH Nieuws en op de website van de gemeente Haarlem weten: „Als ik mensen heb gekwetst, dan bied ik daar absoluut mijn excuses voor aan.”

Insayno: „Nu, acht jaar later zou ik dat hele nummer anders geschreven hebben. Ik zou het op een hele andere manier omschreven hebben.”

„Mijn intentie was om een discussie te openen dat het ene wordt belicht op school en het andere niet. Ik heb op mijn school nooit slavernijgeschiedenis gehad en de Tweede Wereldoorlog werd breed uitgemeten.”

In de Haarlemse politiek is een meerderheid van mening dat de gewraakte teksten niet door de beugel kunnen, maar dat Insayno een kans moet krijgen. Oppositiepartij VVD is fel tegen de benoeming. Louise van Zetten van Hart voor Haarlem heeft vragen gesteld.

In 2015 werd de rapper in de Schilderswijk opgepakt wegens opruiing tijdens de rellen na de dood van Mitch Henriquez. Hij kreeg later een werk- en celstraf. Die straf heeft hij uitgediend en de feiten beschouwt hij als ’een fout’. Tegenover deze krant zei hij eerder dat hij andere wegen heeft ingeslagen om die fouten ’te ontstijgen’. Over de kwesties in het verleden had Insayno recent, in de dagen voor zijn benoeming, een gesprek met burgemeester Jos Wienen van Haarlem.

(Later meer)

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.