Bestuurder Annelies Zoomers gaat na 27 jaar kinderopvang met pensioen: ’De wisselende opvangvraag was vaak een uitdaging, maar dat maakte het ook interessant’

Annelies Zoomers.
© Eigen foto
Haarlem

In 1994 maakte onderwijzeres Annelies Zoomers de overstap naar de kinderopvang als bestuurder van de SKOS. 27 jaar later neemt ze afscheid en blikt ze terug. ,,Ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik zo veel heb meegemaakt, zo veel verhalen heb verzameld en met zo veel leuke mensen heb samengewerkt.’’

Kinderopvang was in die tijd nog geen gemeengoed. De SKOS is ontstaan uit een enkele peuterspeelzaal in Spaarndam en inmiddels uitgegroeid tot een kinderopvang- en peuterspeelzaalstichting met vijftig locaties en 260 personeelsleden.

Het hart van directeur-bestuurder Zoomers lag bij de vroeg- en voorschoolse educatie (VVE) voor kinderen die wat extra aandacht en ondersteuning konden gebruiken. Ook introduceerde zij als enige kinderopvangorganisatie de ’plus-groepen’; kinderopvang voor kinderen uit het special onderwijs en/of met een rugzakje. Zoomers zocht daarbij altijd de samenwerking met andere sociale partners in Haarlem zoals Kenter en JGZ.

Fusietraject

Vanaf 2017 is Zoomers vooral bezig geweest met het fusietraject tussen de SKOS en Kinderopvang Haarlem. De nieuwe organisatie, Hero kindercentra, heeft 82 locaties in Haarlem en Spaarndam en meer dan zeshonderd personeelsleden. Nu het fusietraject succesvol is afgerond, gaat ze met een gerust hart van haar pensioen genieten.

Trots

,,Ik heb de kinderopvang zich binnen deze gemeente zien ontwikkelen en ben blij dat ik daaraan een steentje heb mogen bijdragen. Het was vaak een uitdaging om mee te bewegen met de wisselende vraag naar opvang. Bijvoorbeeld wanneer er veranderingen in de financiering kwamen of werkende ouders hun baan verloren. Maar dat maakte het ondernemerschap ook interessant. Altijd konden we het ons permitteren om beslissingen nemen op basis van onze pedagogische overtuigingen zodat ieder kind centraal kon blijven staan. Ik ben trots op de organisatie en op de mensen die nu verdergaan”, aldus Zoomers.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.