Nog eens 750 nieuwe woningen erbij in Cruquius

Cruquius wordt een grote kern.
© hdcmedia.nl
Cruquius

Aan de Bennebroekerdijk in Cruquius worden 750 woningen gebouwd. Op de fraai aan de Ringdijk gelegen locatie zijn nu bedrijven gevestigd die het milieu licht tot zwaar belasten.

De gemeente Haarlemmermeer werkt in principe mee aan de bouwplannen van aannemer Den Breejen. Voor de in totaal tien hectare grond is op hoofdlijnen al een stedenbouwkundig plan opgesteld. Nu schiet de gemeente de initiatiefnemer te hulp door een zogenaamd voorbereidingsbesluit voor het gebied te nemen.

Daarmee wordt voorkomen dat zich hier bedrijven met een zware milieubelasting vestigen. Volgens het huidige bestemmingsplan mag dat, maar door aan te kondigen dat er een nieuw bestemmingsplan in de maak is mag dat een jaar lang niet.

Als binnen dat jaar een ontwerpbestemmingsplan ter inzage wordt gelegd en de procedure daarvan correct wordt doorlopen mogen zich ook dan geen bedrijven meer in het gebied vestigen.

Vertrekken

De woningen worden niet op korte termijn gerealiseerd. Eerst zullen de bedrijven die er nu zijn gevestigd moeten vertrekken.

Daarna zijn nog allerlei onderzoeken nodig en mogelijk sanering. Ook moet er de bestemmingsprocedure worden doorlopen. Nieuw zijn de plannen overigens niet. Al in 2009 werden de eerste voorbereidingen getroffen.

Het ooit zo kleine buurtschap Cruquius wordt mede door deze bouwplannen een van de grotere kernen in Haarlemmermeer. Aan de noordkant van de N201/Kruisweg is net begonnen met de bouw van de wijk Wickevoort, waar naast en op het Sein-terrein 750 tot 1000 woningen komen.

Bollengrond

Volgens de gemeente is met een kleine aanpassing aan het kruispunt van Spieringweg en Kruisweg de bereikbaarheid van die wijk te garanderen.

De volgende stap is het gebied tussen Cruquius en Zwaanshoek. Het plan is de huidige bollengrond tussen de Ringdijk en de Spieringweg helemaal vol te bouwen met woningen.

Omdat de capaciteit van de Spieringweg tekort schiet om de bereikbaarheid van die bouwlocatie te garanderen wordt gekeken naar een ’eigen’ aansluiting op de provinciale N205/Drie Merenweg.

Lees ook: Coronaproof bouwstart eerste 36 koopwoningen op landgoed Wickevoort in Cruquius [video]

Lees ook: Tijdelijke woningen zijn hard nodig in Haarlemmermeer. Tien jaar moeten wachten op een huis is veel te lang | opinie

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.