Postzegelhandel IJmuiden stopt: na 27 jaar is het voor de negentigjarige Fem wel mooi geweest

Fem Voskamp werd op haar laatste dag in de winkel verrast door haar klanten.
© United Photos/Toussaint Kluiters
IJmuiden

Fem Voskamp-Drijver en haar postzegelwinkeltje aan de Van Leeuwenstraat waren 27 jaar een begrip voor postzegelhobbyisten in IJmuiden en omstreken. Zaterdag was de nu negentigjarige eigenares voor het laatst actief in haar ’Postzegelhandel IJmuiden’.

Overal staan zaterdag bloemen in de zaak, gekregen van klanten die afscheid van Fem hebben genomen.

,,Ik heb toch wel de leeftijd gekregen om ermee te stoppen”, zegt de krasse dame met gevoel voor ironie. Ze vertelt dat ze de laatste tijd wat problemen met haar ogen heeft gekregen, waardoor het haar wijs leek om ermee op te houden. Ze kijkt voor zich uit. ,,Ik heb het besluit niet makkelijk genomen hoor. Mijn gevoel zegt wat anders, maar ik denk dat het een verstandige beslissing is.”

De ene na de andere klant komt zaterdagmiddag het winkeltje binnen. ,,Ik kom mevrouw nog even gedag zeggen”, zegt bezoekster Natasha de Jong, met een grote bos bloemen in haar hand. ,,Het is toch bijzonder als je tot je negentigste een eigen winkel hebt gehad. Ik hoop dat ze nu lekker gaat genieten. Ze heeft het verdiend.”

Rijkdom

De oude dame knikt. ,,Dat komt wel goed hoor. Ik hoor weleens van mensen uit mijn omgeving dat ze zich vervelen na hun pensioen. Dan denk ik: Vervelen? Ik verveel me nooit. Ik heb thuis nog heel erg veel postzegels om uit te zoeken, dat blijft mijn hobby. Die rijkdom heb ik nog. Zo is de winkel in 1993 trouwens ook begonnen, als een uit de hand gelopen hobby.”

,,En ik heb twaalf kleinkinderen”, gaat ze verder. ,,Daar heb ik nu ook alle tijd voor.”

De postzegels die nu op voorraad zijn, zullen via een veiling in de verkoop gaan. Ook voor de meubels zal een nieuwe eigenaar worden gezocht. ,,Maar de toonbank wil ik houden”, zegt Fem beslist. ,,Die heeft mijn vijf jaar geleden overleden echtgenoot Jan nog van het Zee- en Havenmuseum gekregen waar hij vrijwilliger was.”

Fem heeft, naast de mensen die gewoon even langskwamen om wat uit te zoeken uit de vele tientallen postzegelboeken, ook altijd klanten gehad die een abonnement hadden. ,,Al die mensen kunnen binnenkort terecht bij een nieuwe leverancier. Die heeft een aantal voorgedrukte brieven gemaakt die ik de afgelopen weken aan mijn klanten heb meegegeven. Kunnen ze dus lekker doorgaan met verzamelen.”

Weer komt een bekende door de openstaande deur. ,,Ik lees net op de winkelruit dat het vandaag uw laatste dag hier is”, zegt de man. ,,Wat jammer zeg. Er is verder in de omgeving niet zoveel op postzegelgebied. Nu zal ik op zoek moeten naar wat anders. Dat is nog best lastig.”

,,Het is nu dus echt einde verhaal”, verzucht Fem. ,,Maar ik ga niet achter de geraniums zitten.”

Ze wijst de winkel in. ,,Voorlopig zit ik nog achter de bloemen.”

Lees ook: Fem Voskamp, 90 jaar, gaat nog met plezier naar haar Postzegelhandel IJmuiden

Lees ook: Postzegelwinkel IJmuiden: ’Pak je postzegelverzameling weer eens op’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.