Met grijpers het afval te lijf in IJmuiden aan Zee op World Clean Up Day: ’Ik heb vandaag de natuur een beetje gered’

Gewapend met zakken gaan deze kinderen de strijd met zwerfafval aan.
© foto United Photos/Toussaint Kluiters
IJmuiden aan Zee

Handen uit de mouwen om het rondslingerende zwerfafval op te ruimen. Op World Clean Up Day afgelopen zaterdag gingen duizenden vrijwilligers de straat op en de natuur in om rommel te verzamelen. Ook op het strand van IJmuiden gingen enkele tientallen vrijwilligers aan de slag.

Snoeppapiertjes, sigarettenpeuken, rietjes, bierflesjes, blikjes en zelfs een vuile onderbroek zaten bij de oogst aan afval die de vrijwilligers zaterdag van het strand afhaalden.

Deelnemer Dieter zegt ’niet vrolijk’ te worden van hetgeen hij onderweg aantreft. ,,Ongelofelijk, wat een bulk afval ligt hier”, zegt hij, afvalgrijper en vuilniszak in beide handen. ,,Als je even van de paden de struiken inloopt, zie je troep zover het oog reikt.”

Meters maken

Hij toont zich pessimistisch. ,,Het is leuk hoor, zo’n World Clean Up Day. We zijn nu op het strand een uurtje bezig met opruimen, maar je kunt wel dagen aan de slag. Mensen donderen alles maar weg, soms zelfs naast de prullenbak.”

,,We moeten het afvalprobleem ook niet teveel bij de overheid neerleggen”, gaat hij verder. ,,Burgers moeten zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Zelf loop ik elke dag met mijn hond een stuk en dan neem ik altijd mijn afvalgrijpertje en een plastic zak mee. Die is altijd vol bij thuiskomst. Stel je voor dat iedereen met een hond dat zou doen. Dan kun je pas echt meters maken.”

Een van de deelnemers aan de opruimactie is fotografe Johanna Minnaard, die een foto-expositie over wegwerpplastic heeft gemaakt.

,,Elke rondslingerende plastic zak is er een teveel, maar ik vind het in IJmuiden eigenlijk nog wel meevallen”, zegt ze. ,,Met mijn expositie probeer ik mensen op een andere manier naar de voorwerpen te laten kijken. Ik ben op zich niet tegen plastic, maar de connectie met het wegwerpen moet er vanaf. En in communicatie moet je niet met de vinger wijzen, dat helpt niet. Bewustwording wel. Als mensen eenmaal beseffen hoe ernstig het probleem is, gaan ze ook meehelpen aan de oplossing.”

Dat blijkt onderweg: een meisje komt met een handvol zwerfafval naar een van de deelnemers. ,,Ik moest het van mijn vader aan jullie geven”, zegt ze, terwijl ze haar rommel in een zak stopt. ,,Ik vind het heel goed wat jullie doen. Als je plastic overal laat liggen, gaat het nooit meer weg.”

De achtjarige Benne heeft na afloop een zak vol. In tegenstelling tot zijn oudere collega-opruimer Dieter ziet hij wel lichtpunten. ,,Ik heb net de natuur gered”, zegt hij, trots zijn zak met rommel omhoog houdend.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.