Lava, ik hef het glas op je | column Brussels Blik

Burgemeester zijn, is geen baan maar een bestaan. Soms wat eenzaam. Het zijn woorden van de commissaris van de Koning over de nieuwe burgemeester van Uitgeest. Hij sprak het uit in de week waarin de gemeente Castricum toestemt over te willen stappen op kernenergie en de bloemenstalrover vrijuit gaat zonder genoeg bewijs.

Gek genoeg hoor ik in al bovenstaand nieuws de poëtische strofes van dichter Arthur Lava doorklinken. Het is een pseudoniem van Howard Krol. De Castricumse reclamemaker en dichter overleed onlangs onverwachts op 65-jarige leeftijd.

Naast de berg aan andere initiatieven die op zijn naam staan, organiseerde hij ook North Sea Poetry. In de vijftien jaar dat ik dicht, is het nog steeds het meest indrukwekkende poëzie-event waar ik ooit heb voorgedragen. Een dichtfestival in een tot jazzclub omgetoverde Castricumse dansschool waar de tijgerprint-badpakken aan de kroonluchters hingen. Het is Howards bewijs dat ongeremd absurdisme en een retestrakke uitvoering goed samengaan.

Hij is ook medebedenker van het wondermiddel ’Smetfris’ dat vorig jaar het licht zag tijdens een kunstexpositie. Smetfris is een spray die de geest van vooroordelen kan zuiveren. Zoals hij in deze krant aangaf: „Het is met een knipoog, maar de boodschap is wel serieus: open je hart voor de ander en omhels diversiteit. Simpel gezegd, we gaan het leuk hebben met elkaar.” Verdomme, Howard. Zonder jou is het een stuk minder leuk allemaal. Gelukkig overleeft Howards onverstoorbare optimisme de gekkigheid van alledag.

Op zijn rouwkaart stond een mooi afscheidsgedicht van zijn hand dat toepasselijk aansloot op zijn eigen onverwachtse einde. En wie op Arthur Lava googelt, komt op gelijknamige website uit. Er staat met koeienletters: „Hier bouwt Arthur Lava met zijn vrienden aan een nieuwe website en een nieuw imago. Oplevering? 31 oktober 2020.”

Een met terugwerkende kracht pijnlijke boodschap. Of toch eerder een troostvol symbool voor zijn tijdloze enthousiasme? Hoewel ik niet mee heb gewerkt aan je website beschouw ik je stiekem wel als vriend, Howard. Op 31 oktober hef ik het glas op jou, zoals ik dat afgelopen week ook heb gedaan.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.