Coronaproof bouwstart eerste 36 koopwoningen op landgoed Wickevoort in Cruquius [video]

Artist impression van een koopwoning.
© Beeld gebiedsontwikkelaar AM
Cruquius

Binnenkort start de bouw van de eerste 36 energieneutrale en nul-op-de-meter-koopwoningen op Landgoed Wickevoort in Cruquius. Om dit te vieren wordt aanstaande maandag een feestelijke, virtuele bijeenkomst gehouden voor kopers en betrokkenen. Het programma bestaat onder meer uit een digitale wandeling over het terrein, toespraken en een officiële handeling.

Landgoed Wickevoort is een ontwikkeling van AM en Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN). In totaal komen 750 tot 1.000 woningen op het landgoed, beter bekend als het Sein-terrein waar mensen met epilepsie wonen en worden begeleid. De huizen komen tussen de epilepsiewoningen en -voorzieningen.

Lees ook: Start verkoop koopwoningen op landgoed Wickevoort in Cruquius: vanaf 415.000 euro

Het deelplan Hagen, waar het in dit geval om gaat, bestaat uit twaalf halfvrijstaande landhuizen en 24 herenhuizen in korte rijen. Hiervan worden 21 woningen als nul-op-de-meter en vijftien woningen energieneutraal.

Een energieneutrale woning wekt de ’gebouwgebonden’ energie op. Een nul-op-de-meter-woning wekt zowel de ’gebouwgebonden’ energie als de ’gebruikersgebonden’ energie op. Dat betekent dat er in een jaar net zo veel energie wordt opgewekt als dat er gebruikt wordt.

Doorkijkjes

De woningen van Hagen liggen aan de buitenrand van Landgoed Wickevoort, nabij de Ringvaart en aan de akkerbouwgrond van stadsboerderij Hoeve Wickevoort. Alle woningen hebben ruime tuinen omgeven door hagen met doorkijkjes naar de Ringvaart of het omliggende bos.

De woonoppervlaktes van deze woningen zijn tussen 120 en 180 vierkante meter. De goedkoopste woningen waren 415.000 euro, de duurste 740.000 euro. Alle huizen zijn verkocht en worden in het derde kwartaal van 2021 opgeleverd.

Vrije sectorhuur

Eerder dit jaar is op het landgoed al gestart met de bouw van honderd vrijesectorhuurwoningen, die zijn afgenomen door SPF Beheer. Daarnaast start Eigen Haard begin 2021 met de bouw van 83 sociale huurwoningen.

De gebiedsontwikkelaar AM zet met Landgoed Wickevoort flink in op duurzaamheid en klimaatadaptatie. „Dit wordt een duurzaam nieuw woongebied met onder andere nul-op-de-meter-woningen en energieneutrale appartementen. Daarnaast komen er allerlei voorzieningen die bijdragen aan een beter klimaat, zoals een duurzame boerderij, ’Hoeve Wickevoort’ en een boerderijwinkel.’’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bij de toegangspunten van de wijk komt een pakjeshub zodat bestelbusjes niet meer de wijk in hoeven. Verder wordt gesproken over elektrische deelauto’s en -fietsen, deelgereedschap voor Wickevoort en wandelroutes. Ook is er in het plan aandacht voor biodiversiteit door aanplant van bomen, nestvoorzieningen aan de woningen en plekken voor insecten en kleine zoogdieren.

Beheersvereniging

Bijzonder is dat Landgoed Wickevoort een eigen beheervereniging heeft, waar alle bewoners lid van zijn. Hierdoor kunnen de bewoners invloed uitoefenen op hun omgeving. ,,Al deze voorzieningen en activiteiten maken, samen met de groene en ruime opzet van het plan en de toekomstbestendige voorzieningen, het landgoed voor bewoners een fijne woon- en leefomgeving.’’

De volgende fases met verschillende type woningen zijn in voorbereiding. De verkoop van het eerstvolgende woningaanbod start naar verwachting eind van het jaar.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.wickevoort.nl

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.