Kennemerland scherpt coronastrijd aan: nachtverbod in deel van de regio moet illegale feesten tegengaan

Haarlem

De Veiligheidsregio Kennemerland gaat gebieden aanwijzen waar het verboden wordt ’s nachts aanwezig te zijn. Verder gaat de horeca in de Randstad vanaf zondag om middernacht dicht en moeten cafés een uur later verlaten zijn.

Door de toename van het aantal besmettingen heeft Kennemerland met vijf andere regio’s in de Randstad de kwalificatie ’zorgelijk’ gekregen. Een analyse van de GGD laat zien dat veel besmettingen plaatsvinden onder jongeren, in huiselijke kring en op het werk.

In Kennemerland vallen afgelopen week met name de besmettingen op scholen, bij zorginstellingen en sportverenigingen op. Dat leidde tot nieuwe aangescherpte coronamaatregelen die vrijdagavond door premier Rutte en minister De Jonge werden bekendgemaakt.

Daarna maakten de zes veiligheidsregio’s wereldkundig welke maatregelen aanvullend op lokaal niveau worden genomen.

Kennemerland legt de focus op aanvullende maatregelen bij scholen, zorginstellingen en het voorkomen van illegale feesten. Dit laatste door gebieden aan te wijzen waar mensen in de nachtelijke uren niet aanwezig mogen zijn. Daarbij wordt vooral gedoeld op het recreatiegebied Spaarnwoude waar vorige week nog een groot illegaal feest werd beëindigd. De verdere maatregelen worden nog bekendgemaakt. Vanaf zondag 20 september worden de maatregelen van kracht in een nieuwe noodverordening.

Marianne Schuurmans, voorzitter van Veiligheidsregio Kennemerland, roept de inwoners van de regio op de schouders er onder te zetten.

,,We zijn allemaal klaar met corona, maar corona is niet klaar met ons. Op dit moment is 1 op de ongeveer 250 mensen in Nederland besmettelijk en in Noord-Holland is de kans nog groter dat u iemand tegenkomt die besmet is, die bij u op bezoek komt of net als u aanwezig is op een feestje. We zijn dus genoodzaakt deze maatregelen te nemen om zo snel mogelijk het stijgende aantal besmettingen een halt toe te roepen. Juist nu, met de herfst en dus het griepseizoen in aantocht.”

Voor veel Nederlanders is het coronavirus volgens Rutte een ’ver-van-mijn-bedshow’ geworden. ,,De anderhalvemeter wordt moeilijker, het thuisblijven bij klachten is lastig en de kantoren zijn weer voller. Voor jongeren is het ook een rottijd, maar er moet een tandje bij. De besmettingen verdubbelen zich in iets meer dan een week. Dat mogen we ook de zorg niet nog een keer aandoen.’’

Het niveau ’zorgelijk’ van de regio’s in de Randstad kan nog verslechteren naar ’gevaarlijk’. Minister De Jonge kondigde aan dat er dan nog zwaardere maatregelen moeten worden genomen om de meest kwetsbaren in de samenleving te beschermen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.