Snoeien bij volkstuinvereniging in Santpoort-Noord: ’Bijna met schaar en al in de heg gevallen’

Buren Ineke en Julien.
© foto kees de boer
Santpoort-Noord

De heg snoeien, de boompjes water geven en af en toe met elkaar een praatje maken.

’Buren’ bij volkstuinvereniging VTV IJmond in Santpoort-Noord Ineke Borst en Julien Dekker hebben het er druk mee deze woensdagmiddag. Het is prachtig weer en Julien heeft het plan opgevat om zijn heg weer eens wat te snoeien. Aangezien die twee meter hoog is, heeft hij er een keukentrap bij gepakt.

,,Het is wel vreselijk opletten met dat snoeien hoor”, zegt de 74-jarige Julien. ,,Ik ben al een paar keer voorover in de heg geduikeld terwijl de elektrische heggenschaar nog draaide.”

Hij wijst op de bovenkant van zijn hoofd. ,,Het had een haar gescheeld of ik had hier een bloedende inkeping gehad.”

Of dat niet gevaarlijk is dan?

Hij haalt zijn schouders op. ,,Ik maak me niet zo druk. Het hele leven is gevaarlijk.”

De 70-jarige Ineke schudt haar hoofd. ,,Voor mij is dat niks, al die capriolen om je tuin netjes te houden. Ik heb daarom ook een heel makkelijke tuin waar weinig werk aan is. Alles staat lekker strak in borders geplant. In het ene vak lavendel, in een ander vak aardbeien en in weer een ander bessenboompjes. Geen groente in elk geval. Dat is me gewoon te veel gedoe.”

Hoe de oogst dit jaar was?

,,Ik heb een oude pruimenboom die normaal helemaal vol zit”, zegt Julien. ,,Maar dat was dit jaar een stuk minder. Het was gewoon een slecht pruimenjaar. Maar bonen daarentegen gingen weer heel goed.”

,,Ik vind de oogst niet zo belangrijk”, vult Ineke aan. ,,Mijn tuin is mijn kleine paradijsje. Je bent lekker buiten en je kunt lekker je hoofd leeg maken. Ik hoef ook niet op vakantie. Dat ben ik hier.”

c1859574-f8ba-11ea-b2c8-02c309bc01c1.pdf

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.