Feesten organiseren met vijfhonderd man is in deze tijd misdadig. Hardleers? 10.800 euro boete per feest. Net als in Engeland | commentaar

Twee illegale massafeesten moesten dit weekend worden ontmanteld in de periode dat de eerste tekenen van een tweede coronagolf duidelijk zichtbaar zijn.

Bericht uit het Verenigd Koninkrijk: een 19-jarige Brit gaf een huisfeest voor meer dan vijftig mensen, juist voordat de regels voor thuisfeesten strenger zouden worden. Ook in Engeland steekt het coronavirus weer de kop op, net als in Nederland en andere Europese landen. Boete: 10.800 euro.

Bericht uit Nederland: de politie heeft in Amstelveen en in Halfweg feesten met honderden bezoekers beëindigd. In Halfweg waren zo’n vier- tot vijfhonderd feestgangers. In Amstelveen waren meer dan tweehonderd studenten bijeen. Proces-verbaal opgemaakt, iemand meegenomen die de politie uitschold en de feestgangers werden begeleid naar de taxistandplaatsen.

Je kunt redeneren, zoals onlangs de Landelijke Studenten Vakbond deed, dat hoe meer feesten er worden verboden, hoe meer er illegaal worden georganiseerd. Want studenten hebben er behoefte aan. Ze zijn zielig. Tuurlijk, in je studententijd moet je kunnen feesten. Dat is de studenten van harte gegund. Je gunt het iedereen.

Maar nu even niet. Feesten kan dodelijk zijn, naar analogie van het sigarettenpakje. Je besmet niet alleen elkaar, de dagen/weken erop kun je vele anderen besmetten. Jij gaat er waarschijnlijk niet dood aan, anderen wel of worden ernstig ziek. Realiseer je dat je blijvend ernstige gezondheidsschade kunt overhouden aan een ’coronagriepje’. Feesten organiseren met vijfhonderd mensen is in deze tijden misdadig. Hardleers? 10.800 euro boete per feest. Net als in Engeland.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.