’Patiënten en bezoekers maken ons gewoon uit voor rotte vis’, zegt medewerkster over agressie tegen zorgpersoneel in coronatijd

Haarlem

,,Patiënten willen gewoon niet begrijpen dat ze alléén naar een afspraak moeten komen. Ze vinden het maar belachelijk. Tot het agressieve aan toe”, zegt een Haarlemse doktersassistente in het Spaarne Gasthuis.

De uitkomst van NU’91 verbaast haar niet: zestig procent van het zorgpersoneel heeft in coronatijd te maken met agressie en intimidatie. ,,We zien veel boosheid. Mensen zijn dan gewoon niet meer voor rede vatbaar”, zegt ze. De beveiliging heeft een paar keer moeten ingrijpen. ,,Ze worden gekalmeerd of het ziekenhuis uitgezet.” Alleen patiënten met dementie, geriatrische of andere problemen mogen met z’n tweeën naar een ziekenhuisafspraak. Ook bij een slechtnieuwsgesprek kom je natuurlijk samen. ,,We zijn niet onmenselijk.”

Lees ook: Bijten, slaan en schoppen. Toename van agressie tegen zorgmedewerkers vanwege corona. „We moeten hier harder tegen optreden”

Verruwd

Ze zucht diep. ,,Je legt het uit: we willen zo min mogelijk mensen in het ziekenhuis hebben. Maar je wordt gewoon voor rotte vis uitgemaakt. De maatschappij was al verruwd, maar het is nu een tandje erger. Ze lappen de coronaregels aan hun laars. Mensen zijn zó egoïstisch, ik snap die instelling niet. En dan heb ik het dus niet over de jongeren, maar vooral over de ouderen. Dat vind ik zo frappant.”

,,Het ziekenhuis is niet gebouwd op die anderhalve-meterregel”, vervolgt ze. ,,Bij een catheterwissel zeg ik nu: ’Ik neem meneer alleen mee, want het is een kleine ruimte en we moeten rekening houden met corona. Maar dat vinden ze echt onzin: ’Ik ga altijd mee!’” Een eerste consult verloopt vaak telefonisch of via beeldbellen. ,,Maar ze willen coûte que coûte naar het ziekenhuis komen en de dokter zien.” Bij de screening in de hal lopen bezoekers soms gewoon door. ,,’Het lijkt wel een gevangenis’, zeggen ze dan, ’onze vrijheid wordt afgenomen’.”

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.