Over de krant

 

Haarlems Dagblad verschijnt in twee regionale edities: Haarlems Dagblad en Haarlems Dagblad editie Haarlemmermeer.

Eke editie heeft een katern met nieuws uit de eigen regio. Dat deel van de krant wordt gemaakt op de regioredacties. Ruim de helft van de 150 journalisten werkt op zo'n regioredactie. De overige katernen, die in alle edities gelijk zijn, worden gemaakt op de centrale redactie in Alkmaar.

Advertenties

Naast redactioneel nieuws bevat de krant advertenties. Er werken ruim 170 mensen bij de krant voor de verkoop van advertenties en de administratieve verwerking daarvan. Grotere bedrijven schakelen reclamebureaus in voor de productie van advertenties, maar voor veel kleinere bedrijven en particulieren maakt de krant zelf de advertenties. Daarvoor zijn zo'n 40 mensen in dienst.

Computer

Alle advertenties en redactiepagina's worden per computer gemaakt. Als een pagina klaar is, worden er - met één druk op de knop - drukplaten van gemaakt, die op de pers worden gelegd.

Drukken

De pers is ruim 60 meter lang, 12 meter hoog is en weegt meer dan 600.000 kilo. Hij drukt zo'n 15 complete kranten per seconde, dat zijn er ruim 50.000 per uur. De pers "verslindt" jaarlijks ongeveer acht miljoen kilo, grotendeels gerecycled, papier. Daarnaast verbruikt hij circa 150.000 kilo zwarte inkt en 20.000 kilo kleureninkten per jaar.

Bezorging

De vers gedrukte kranten worden door bestelwagens naar afzetpunten in de hele provincie gebracht, waar elke morgen 2.000 bezorgers klaar staan. In weer en wind, zelfs als de wegen spiegelglad zijn, brengen zij de krant op tijd bij de abonnees.

Inkomsten

Haarlems Dagblad heeft twee inkomstenbronnen: het abonnementsgeld en de advertentie-inkomsten. Beide zorgen voor ongeveer de helft van de totale inkomsten. De kosten voor het maken van Haarlems Dagblad bestaan globaal uit vijf groepen: grondstoffen als papier en inkt (12%), redactie (28%), technische vervaardiging (22%), expeditie en bezorging (11%) en algemene kosten voor administratie, huisvesting, promotie en dergelijke (27%).

Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving