Voetbalclub KHFC gestraft voor shirt met ’whiskyreclame’

Archieffoto Orange Pictures
HFC-speler Danny Hols in het shirt met de gewraakte reclame. Rechts AFC’er elvin Grootfaam.

HAARLEM - De tuchtcommissie van de KNVB heeft Koninklijke HFC een boete van 4540 euro opgelegd vanwege het spelen met ongeoorloofde shirtreclame. Wanneer de club op korte termijn geen ’nieuwe’ shirts aanschaft dreigt de voetbalbond de Haarlemse club die uitkomt in de tweede divisie, zelfs uit de competitie te nemen. HFC heeft besloten om tegen de straf in beroep te gaan.

Door Hein ten Berge - 23-9-2016, 9:46 (Update 23-9-2016, 16:30)
Haarlemse voetbalclub gaat in beroep tegen boete

De opgelegde boete is een klap in het gezicht voor de oudste voetbalclub van Nederland. Het bestuur van HFC betoogt dat Scotch Whisky International, een beleggingsmaatschappij in Schotse whisky’s die zich sinds dit seizoen als hoofdsponsor heeft verbonden aan de club, niets te maken heeft met de verkoop van drank.

Flessen

„Onze sponsor produceert of verkoopt geen alcohol”, aldus HFC-voorzitter Gert-Jan Pruijn. „Sterker nog, het is beter om de whisky juist niet te drinken want dan worden die flessen alleen maar meer waard.”

KNVB zet HFC voor het blok

Koninklijke HFC mocht woensdag niet met shirtreclame aantreden in het bekerduel met OJC Rosmalen. Dat gebeurde op last van de KNVB die zegt dat de Haarlemse club ongeoorloofde reclame op het shirt voert.

Lees verder...

Daags voor de eerste competitiewedstrijd van het seizoen trok de KNVB aan de bel. Dat gebeurde nadat de KNVB de presentatiegids voor het nieuwe seizoen onder ogen had gekregen waarin de reclame-uitingen te zien waren.

De KNVB beriep zich op de richtlijnen van de Reclame Code Commissie waarin onder meer staat dat alcoholreclame-uitingen op voetbalshirts niet zijn toegestaan.

Volgens de KNVB is alcoholreclame alleen toegestaan als het gaat om de ’fanbeleving’. Daarom mag de eerste divisie wel de naam Jupiler League dragen en kunnen olympische sporters ook gehuldigd worden in het Holland Heineken House.

Nieuwe shirts

Om de zaak niet op de spits te drijven besloot HFC voor het openingsduel op 13 augustus bij Kozakken Boys in allerijl nieuwe shirts te laten maken. De KNVB toonde zich echter onwrikbaar en liet weten niet af te wijken van zijn standpunt.

„We konden deze kwestie dus alleen op de agenda krijgen door de regels van de KNVB te overtreden”, zei Pruijn na de wedstrijd bij Kozakken Boys. Bij de eerste thuiswedstrijd tegen FC Lienden trad HFC daarom bewust wel aan met het ’whiskyshirt’.

Nadat het lang stil was gebleven kreeg Pruijn een dag voor de bekerwedstrijd tegen OJC Rosmalen van afgelopen woensdag een telefoontje uit Zeist. Wanneer Koninklijke HFC zou aantreden in de shirts met de naam van de hoofdsponsor, riskeerde de club uitsluiting van het bekertoernooi. Daarop werden de felgele shirts zonder naam van de sponsor opnieuw uit de kast gehaald.

Boete

Donderdag werd bekend dat HFC een boete van 4540 euro heeft opgelegd gekregen. De voetbalclub vindt dat niet de KNVB maar de Reclame Code Commissie zich zou moeten uitspreken over de zaak. De club heeft daarom besloten om in beroep te gaan.

Dit artikel is ook in de nieuwsbrief verschenen. Bent u nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief? Meldt u zich dan hier aan!Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding
Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving
Stelling