Jordy Onkenhout spreekt meest tot de verbeelding bij verkiezing

Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Jordy Onkenhout kreeg op jonge leeftijd driemaal kanker: „Ik wil graag wat terugdoen voor het ziekenhuis.”

HOOFDDORP - Jordy Onkenhout gaat nog steeds aan kop in de verkiezing van de Haarlemmermeerder van het Jaar 2016. De strijd om deze titel nadert z’n climax. De stembus op de website van de krant sluit woensdag om 23.59 uur.

Door Wessel Mekking - 9-1-2017, 17:29 (Update 10-1-2017, 15:30)

Hoofddorper Onkenhout, die op jeugdige leeftijd drie keer kanker overwon, zet zich in om de behandeling van andere kankerpatiënten in het Spaarne Gasthuis wat aangenamer te maken. Zijn daden spreken tot de verbeelding. ,,Hij heeft nooit opgegeven’’, motiveert een Hoofddorpse haar stem.

Maar ook de andere genomineerden krijgen volop loftuitingen. Joris van der Kleij, momenteel de nummer twee, wordt ’enthousiast, vernieuwend met durf en aanpakker’ genoemd. ,,De titel meer dan waard.’’ Ruud van Hecke bezet momenteel plek drie, maar hij wordt op de hielen gezeten door Elaine B. Veldema-Cooper. Zij kreeg een opvallend groot aantal papieren stemmen. Lisanne en Eveline de Wit staan samen op de vijfde plek, gevolgd door Dios-icoon Jan Schrama. Burgemeester Theo Weterings sluit de rijen. In totaal zijn al bijna 2300 stemmen uitgebracht.

Hoofddorper Jordy Onkenhout zet zich in voor kankerpatiënten

Voetbal. Dat en alleen dat is waar het tot enkele jaren geleden om draaide in het leven van Jordy Onkenhout. De Hoofddorper, nu 21 jaar oud, had talent en droomde hardop van een carrière in het walhalla van de voetbalsport: Engeland. Hij werkte zelfs al driemaal een stage af bij Engelse clubs, maar tot een contract kwam het nog niet.

Lees verder...

’Pareltjes’

Marco Honsbeek is nu nog Haarlemmermeerder van het Jaar. Hij denkt dat de poldergemeente nog veel meer ’onontdekte pareltjes’ heeft die in aanmerking komen voor de eretitel. Honsbeek heeft geen voorkeur voor een van de genomineerden. Wel heeft hij een advies voor zijn opvolger: ,,Geniet van het jaar.’’

Zelf werd de eigenaar van cafetaria Verhage Floriande het hele jaar door aangesproken op zijn titel. Dat het zo lang zou blijven ’rondzingen’ en zo veel impact zou hebben, had de inwoner van Nieuw-Vennep niet verwacht.

Vooral in zijn zaak en in het winkelcentrum gaat het nog zeker elke twee weken even over de eretitel. Schijnbaar gaat het van mond tot mond, vertelt Honsbeek, want in zijn cafetaria blijkt uit niets dat hier de Haarlemmermeerder van het Jaar rondloopt.

Honsbeek blikt met veel plezier terug op het gratis uitdelen van patat om de verkiezing te vieren. ,,Hartstikke leuk om te doen.’’ Hij waardeert het zeer dat Rien Wattel, die ook in de race was voor de titel, hielp bij het serveren van de zeshonderd bakjes patat. De Haarlemmermeerder van het Jaar 2014 Theo Klootwijk leidde, als een soort portier, de bezoekers in goede banen.

Het bakken van patat is niet wat Honsbeek de titel bracht. Hij werd geroemd om zijn grote sociale betrokkenheid. Dankzij hem kunnen de Floriande-bewoners bijvoorbeeld genieten van de razend populaire Halloweenoptocht en Koningsdag. Ook is Verhage Floriande uitgegroeid tot het hart van de Hoofddorpse wijk. De titel ziet Honsbeek nu als ’een waardering voor wie je bent en wat je doet’.

Dit artikel is ook in de nieuwsbrief verschenen. Bent u nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief? Meldt u zich dan hier aan!Meer over dit onderwerp
  • ’Tante Eef en tante Sjan zijn de beste’, vindt

    ,,Deze vechter verdient het’’, schrijft lezer An van Bentem op haar stemformulier....
  • Jordy Onkenhout aan leiding in tussenstand

    Jordy Onkenhout gaat fier aan kop in de verkiezing Haarlemmermeerder van het jaar. De...
  • Stem hier op de Haarlemmermeerder van het Jaar

    Wordt het Elaine Veldema-Cooper of Jordy Onkenhout? Zou burgemeester Theo Weterings...
Meer artikelen
Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding
Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving