Onrust PvdA over rubbergranulaat

Archieffoto
Ook voetbalvereniging Schoten heeft kunstgras met korrels van rubbergranulaat die mogelijk kankerverwekkend zijn.

HOOFDDORP - De PvdA heeft spoedvragen gesteld aan het college van B en W over kankerverwekkende stoffen die in kunststofgrasvelden zouden zitten.

Door Bart Boele - 29-11-2016, 14:07 (Update 29-11-2016, 14:07)

Afgelopen weekend werd de uitslag van een onderzoek naar kankerverwekkende stoffen in rubbergranulaat bekend. Dat granulaat, fijngemalen autobanden, wordt gebruikt in kunstgrasvelden.

Haarlemmermeer heeft 31 kunstgrasvelden, waarvan twintig voetbalvelden. In negentien van die voetbalvelden is rubbergranulaat gebruikt. De PvdA’ers Mieke Booij en Bert den Elzen zijn daar verontrust over naar aanleiding van de onderzoeksresultaten.

,,De onderzochte velden werden getest op acht aantoonbaar kankerverwekkende stoffen. Van de acht stoffen zijn er vier die op veel velden in hogere concentraties zijn aangetroffen. Gemiddeld overschrijden deze stoffen de normen voor consumentenproducten tussen de 1,5 en 3,7 keer. Op de meest vervuilde velden zijn concentraties gevonden van stoffen die zelfs zes keer deze norm overschrijden’’, vatten de politici het onderzoek samen.

Volgens hen is er nog geen speciale gezondheidsnorm maar zou de concentratie rubbergranulaat niet zo hoog moeten zijn als die nu is. ,,Volgens hoogleraar toxicologie Martin van den Berg van Universiteit Utrecht gaat het om hogere concentraties dan je „vanwege de gezondheid zou moeten willen”, zeggen de PvdA’ers. Zij vragen B en W naar hun mening over deze zaak.

De jongste onderzoeksresultaten over de mogelijk schadelijke gevolgen van kunstgras zijn voor de gemeente Haarlem op dit moment geen reden om actie te ondernemen. Haarlem wacht net als vrijwel iedereen de resultaten af van het onderzoek door de RIVM. Die worden half december verwacht. Het onderzoek waarover de NOS dit weekeinde gegevens naar buiten bracht is van de bandenbranchevereniging VACO.Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding
Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving