Teller overlast buren in Haarlemmermeer staat dit jaar al op 93

HOOFDDORP - Het aantal meldingen bij Buurtbemiddeling Haarlemmermeer is hard op weg om hoger uit te komen dan vorig jaar. In 2015 kwamen 104 verzoeken binnen, voor 2016 staat de teller al op 93.

Door Walter van Polanen - 22-9-2016, 18:56 (Update 23-9-2016, 11:12)

Het is moeilijk om een vinger te leggen op de oorzaak van de toename, vertelt coördinator Nelleke van Wonderen.

„Meldingen worden vaak gedaan tijdens mooi weer, als mensen hun ramen open zetten. Maar we hadden een koud voorjaar, dus dat is bijzonder. Mensen weten ons gewoon steeds beter te vinden.”

Ze doelt hiermee onder meer op de website Problemenmetjeburen.nl. Het landelijke platform bestaat nu ruim een jaar. Van Wonderen: „De nationale politie verwijst er vaker naar en de bezoekersaantallen zijn goed.

Gemiddeld 38 procent van de 650 wekelijkse meldingen komt uit Noord- en Zuid-Holland. Ook verandert de maatschappij. De overheid wil dat mensen meer zelfredzaam zijn en langer op zichzelf blijven wonen en dat zorgt soms voor irritaties.”

Buurtbemiddeling, onderdeel van Meerwaarde, is elf jaar aanwezig in Haarlemmermeer. De meeste meldingen gaan over geluiden die mensen zelf veroorzaken. „Zoals lopen door het huis of schreeuwen tijdens ruzies. Het probleem is dat mensen vervolgens niet met elkaar in gesprek gaan.”

De bemiddelaars gaan eerst langs bij de ene partij, dan bij de andere, om vervolgens op een neutrale plek gezamenlijk een gesprek aan te gaan. „Wij gaan nooit op zoek naar de waarheid en vormen het beginstadium. Iedereen is uiteraard vrij om ook juridische stappen te nemen.”Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding
Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving
Stelling

Pestkoppen niet op cursus

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) denkt erover bedrijven met een cultuur van pesten en andere ongewenste omgangsvormen een cursus op te leggen. Hij bekijkt momenteel of een proef hiermee juridisch en in de praktijk kan werken. De cursus is een mogelijke nieuwe manier om in te grijpen en de achterliggende oorzaken aan te pakken. Het moet de bazen helpen het gedrag en de cultuur te veranderen. Niemand zal pesten op de werkvloer billijken, maar of een cursus het juiste antwoord is? Pestkoppen moeten niet op cursus, maar gewoon geschorst of ontslagen worden.

Stelling

Zorgvraag van de week
Peter Borst
Beddenspecialist
Borst Bedden
Thema van de week: nachtrust in vakantietijd
Lees verder