Mogelijk rol Haarlems bedrijf bij hacks Russen

ANP
''Mogelijk rol Nederlands bedrijf bij hacks'

HAARLEM - Een Haarlems bedrijf zou de Russische geheime diensten hebben geholpen bij het hacken van de Democratische Partij.

Het zou volgens de Volkskrant gaan om Webzilla, een hostingprovider met een bezoekadres in Haarlem.

Webzilla is onderdeel van het bedrijf XBT Holding, dat wereldwijd diensten aanbiedt. De 36-jarige Rus Aleksej Gubarev is directeur van XBT Holding. De eigenaren van het bedrijf zijn onbekend.

Volgens de Volkskrant wordt in het rapport dat van dinsdag op woensdag uitlekte op de laatste pagina de ‘faciliterende’ rol van Gubarev en Webzilla beschreven.

De Rus zou door de Russische geheime dienst FSB zijn gerekruteerd.

Webzilla zou hebben geholpen bij het verspreiden van virussen en het stelen van data en andere activiteiten gericht tegen de Democraten.

Dit artikel is ook in de nieuwsbrief verschenen. Bent u nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief? Meldt u zich dan hier aan!Meer over dit onderwerp
  • Trump accepteert conclusie Russische hacks

    Donald Trump aanvaardt de conclusie van de Amerikaanse inlichtingendiensten dat...
  • Democraten weigerden meewerking met FBI

    De leiding van de Democratische Partij in de VS wilde niet dat de FBI gehackte...
Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding
Stelling

Goed dat Panopticon de Koepelgevangenis mag kopen

Wat betreft het Haarlemse college van B en W mag de stichting Panopticon de nieuwe eigenaar van de Koepelgevangenis worden. De gemeente wil daarom de Koepel van het Rijk kopen en daarna meteen doorverkopen aan Panopticon. Die stichting wil hier onder meer een University College vestigen, hoewel daar nog steeds geen kandidaat voor is gevonden. Toch is het een goed voorstel om de Koepel door te verkopen aan Panopticon.

Stelling
Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving