Kleurrijk begin natuurbrug Zeepoort

Foto United Photos/Toussaint Kluiters
De symbolische start van van natuurbrug Zeepoort met het inkleuren van dieren op het fietspad

BLOEMENDAAL - Op je hurken figuurtjes inkleuren. Gedeputeerde Jaap Bond en de Bloemendaalse wethouder Richard Kruijswijk deden dinsdagmiddag hun best netjes binnen de lijntjes te blijven.

Door Margot Klompmakerm.klompmaker@hollandmediacombinatie.nl - 29-11-2016, 17:00 (Update 29-11-2016, 17:00)

Vlak naast hen deden Aaltje Emmens van het Nationaal Park Zuid Kennemerland, Rina Tienkamp van Staatsbosbeheer en Joke Cuperus hetzelfde.

Met het inkleuren van dierenfiguurtjes op het fietspad langs de Zeeweg gaven ze zo letterlijk kleur aan de symbolische start van de bouw van de natuurbrug Zeepoort over de Zeeweg. Op het fietspad langs het project staan nu tekeningen van de dieren die straks hopelijk gebruik gaan maken van de natuurbrug, zoals de zandhagedis, vlinder, rugstreeppad en herten.

De aannemer is al geruime tijd bezig met werkzaamheden. De brug komt over de Zeeweg, even voorbij duiningang Koevlak richting zee, en is de tweede van drie natuurbruggen in de duinen van Zuid-Kennemerland. De ecoducten moeten ervoor zorgen dat dieren - groot en klein - veilig de weg kunnen oversteken.

Wellicht gaat de brug zorgen voor minder ongelukken met damherten op de Zeeweg. De weg is een beruchte hotspot waar nogal wat dieren ronddwalen. Ze springen makkelijk over de lage hekken heen, maar kunnen nu de brug nemen. Of ze dit gaan doen, is vers twee. De provincie Noord-Holland, die miljoenen in de natuurbruggen heeft gepompt, heeft er alle vertrouwen in.

Volgens de provincie heeft natuurbrug Zandpoort bij de Zandvoortselaan al zijn nut bewezen. Uit tellingen blijkt dat tientallen diersoorten gebruik maken van de brug, zoals de rugstreeppad, zandhagedis, kleine watersalamander en bastaardzandloopkever. Ook de argusvlinder is gespot. Of de brug ook een succes is voor damherten is nog niet uitgetest. De herten mogen er pas overheen als hun aantal in de Waterleidingduinen van duizenden is gedecimeerd tot een stuk of 800. Dat duurt nog een paar jaar.

Over nut en noodzaak van de natuurbruggen is veel gediscussieerd. Voor- en tegenstanders van het miljoenenproject slaan elkaar met tegenstrijdige wetenschappelijke onderzoeken om de oren.

Maar de provincie Noord Holland gelooft heilig in de natuurbruggen die volgens de instantie een belangrijke schakel vormen in het verbinden van de Amsterdamse Waterleidingduinen en het Nationaal Park Kennemerland.

Zo krijgen dieren - maar ook planten - de beschikking over een groter aaneengesloten leefgebied, in totaal een aaneengesloten duingebied van meer dan 7000 hectare. Om dat te bewerkstelligen zijn de provincie en de Europese Unie bereid er tientallen miljoenen in te investeren.

Overigens stond niet iedereen te juichen bij de komst van natuurbrug Zeepoort. Sommigen beschouwen de betonnen brug als een gedrocht, dat detoneert in het duinlandschap waar architect Springer ooit een fraai meanderende Zeeweg doorheen bedacht. Maar volgens de provincie is er alles aan gedaan om de brug uiteindelijk in het landschap in te passen.

De bouw van Zeepoort kost zo’n 5,5 miljoen euro. PWN betaalt een half miljoen en draagt zand voor de bouw aan, de rest komt voor rekening van de provincie. De brug is niet toegankelijk voor mensen.

Er komt nog een derde brug: Duinpoort over het spoor van Zandvoort naar Haarlem. De brug, betaald door ProRail, zal waarschijnlijk begin 2018 klaar zijn. Ook die brug is alleen toegankelijk voor dieren.Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding
Stelling

Goed dat Panopticon de Koepelgevangenis mag kopen

Wat betreft het Haarlemse college van B en W mag de stichting Panopticon de nieuwe eigenaar van de Koepelgevangenis worden. De gemeente wil daarom de Koepel van het Rijk kopen en daarna meteen doorverkopen aan Panopticon. Die stichting wil hier onder meer een University College vestigen, hoewel daar nog steeds geen kandidaat voor is gevonden. Toch is het een goed voorstel om de Koepel door te verkopen aan Panopticon.

Stelling
Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving