Heemstede gaat ietsje milieuvriendelijker strooien

HEEMSTEDE - De oude voorraad steenzout wordt nog opgebruikt, maar daarna stapt Heemstede bij de gladheidsbestrijding over op het ietsje milieuvriendelijker bio-zout.

Door Sjaak Smakman - 29-11-2016, 14:54 (Update 29-11-2016, 14:54)

Meerlanden, dat in Heemstede het strooien voor zijn rekening neemt, heeft in buurgemeente Haarlemmermeer een proef genomen met het strooien van bio-zout. Dat bleek afgelopen jaar even goed te werken als het tot nu toe gebruikte steenzout. De proef was overigens beperkt omdat er door de zachte winter van vorig jaar maar elf keer gestrooid hoefde te worden.

Biozout komt uit raap- en slaolie, waar biodiesel van wordt gemaakt. Bij dat proces komt ruwe glycerine vrij, dat bij verdere raffinage weer wordt gesplitst in glycerine en zout. Glycerine wordt onder meer gebruikt om te voorkomen dat ruitenwisservloeistof bevriest.

De winning is weliswaar duurzamer, het strooien van bio-zout zelf is niet milieuvriendelijker dan het ’gewone’ strooizout. Het is en blijft immers zout en brengt dus schade toe aan flora en fauna.

Aan het strooibeleid in Heemstede verandert verder niets. De gemeente betaalt Meerlanden een vast bedrag van 120 mille en het bedrijf strooit dan gewoon als het nodig is. De afgelopen tien jaar kwam dat uit op gemiddeld 26 strooibeurten. De inzet van borstelmachines en/of sneeuwschuivers kost overigens wel extra. Uitschieters naar boven waren de winters van 2009-2010 en 2012-2013 toen er zestig keer gestrooid moest worden. Daar stonden de winters van 2006-2007 en 2013-2014 met respectievelijk drie en vier strooibeurten tegenover.Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding
Stelling

Goed dat Panopticon de Koepelgevangenis mag kopen

Wat betreft het Haarlemse college van B en W mag de stichting Panopticon de nieuwe eigenaar van de Koepelgevangenis worden. De gemeente wil daarom de Koepel van het Rijk kopen en daarna meteen doorverkopen aan Panopticon. Die stichting wil hier onder meer een University College vestigen, hoewel daar nog steeds geen kandidaat voor is gevonden. Toch is het een goed voorstel om de Koepel door te verkopen aan Panopticon.

Stelling
Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving