*

Haarlems Dagblad - Algemeen
 
27-11-2014 16:10 Entertainment

OTTAWA - Het Syrische Elektronische Leger (SEA) heeft er donderdag voor gezorgd dat gebruikers niet op internationale nieuwssites kunnen als zij inloggen met een socialmedia-account. Ook de website van het Nederlandse Elsevier is volgens het magazine zelf geraakt door de aanval.

27-11-2014 16:04 Binnenland

AMSTERDAM - ’Kids’ klinkt vreselijk. Dat vond maar liefst veertig procent van de ongeveer 10.000 Vlamingen en Nederlanders die vorig jaar meededen aan de eerste verkiezing van wegmetdatwoord.nl. ’Kids’ duikt opnieuw op bij de inzendingen voor dit jaar.

27-11-2014 16:01 Binnenland

DEN HAAG - Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie is vrijdag in de Oost-Oekraïense stad Charkov aanwezig bij het vertrek van een Nederlands transportvliegtuig met stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17. Het militaire toestel zal zes kisten overvliegen naar vliegbasis Eindhoven.

27-11-2014 15:50 Binnenland

DEN HAAG - PostNL gaat na een proefperiode van drie maanden door met de pakketbezorging op zondag. Dit liet een woordvoerster donderdag weten.

27-11-2014 15:38 Buitenland

OTTOWA - Het Syrische Elektronische Leger (SEA) heeft er donderdag voor gezorgd dat gebruikers niet op internationale nieuwssites kunnen als zij inloggen met een socialmedia-account. Ook de website van het Nederlandse Elsevier is volgens het magazine zelf geraakt door de aanval.

27-11-2014 15:36 Cultuur

LONDEN - De bekende Britse schrijfster P.D. James is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar agent donderdag bekendgemaakt.

27-11-2014 15:14 Binnenland

LEEUWARDEN - Ada S., de vrouw die één van haar mannen heeft vergiftigd, is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar. De rechtbank in Leeuwarden deed donderdag uitspraak in haar zaak. Voor de moord op een andere echtgenoot werd S. vrijgesproken.

27-11-2014 14:59 Binnenland

DEN HAAG - Regeringspartij VVD steunt een voorstel van het CDA om politieke partijen die de sharia willen invoeren te verbieden. De liberalen hebben een motie van het CDA hierover mede ondertekend, bleek donderdag bij het debat over de begroting van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). Ook de handtekening van de SGP staat eronder.

 
27-11-2014 14:57 Buitenland

IERAPETRA - Een vrachtschip dat met zevenhonderd mensen aan boord stuurloos op de Middellandse Zee dobberde, is door de Griekse kustwacht veilig naar het eiland Kreta gesleept. Dat hebben de Griekse autoriteiten donderdag gezegd.

27-11-2014 14:55 Binnenland

LEEUWARDEN /ENKHUIZEN - Oud-Enkhuizense Ada S., de vrouw die één van haar mannen heeft vergiftigd, is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar.

27-11-2014 14:48 Economie

NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn donderdag gesloten vanwege de viering van Thanksgiving Day. Vrijdag zijn de Amerikaanse financiële markten slechts een halve dag open. Veel Amerikanen nemen op deze zogenoemde Black Friday een dag vrij om inkopen te doen voor de feestdagen. De maandag na Thanksgiving staat bekend als Cyber Monday. Op die dag gaan de Amerikanen op zoek naar koopjes op het internet.

27-11-2014 14:41 Binnenland

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil precies weten wat minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdagavond heeft besproken met zijn Turkse collega Mevlüt Çavuşoğlu. Op initiatief van oppositiepartij CDA moet Koenders daarover voor maandagmiddag een brief naar de Kamer sturen, zo is donderdag afgesproken.

27-11-2014 14:34 Binnenland

PEKING - Koningin Máxima sluit vrijdagochtend haar vijfdaagse VN-reis naar China af. Ze heeft een laatste bespreking op het kantoor van de UNDF, het ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties, en ontmoet de pers om haar indrukken van het werkbezoek te delen. De ervaringen komen ook terecht in het rapport dat de koningin jaarlijks in september aanbiedt aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Die heeft haar in 2009 aangezocht als zijn speciale pleitbezorger voor betere toegankelijkheid van financiële diensten. In deze hoedanigheid was Máxima ook in China.

27-11-2014 14:31 Binnenland

GOUDA - In een woning in Gouda zijn donderdag chemische stoffen gevonden waarmee explosieven kunnen worden gemaakt. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is bezig de chemicaliën op te ruimen. Ongeveer vijftig huizen in de buurt zijn uit voorzorg ontruimd, voor zover dat nodig was. De politie kon niet direct zeggen om wat voor stoffen het precies gaat.

27-11-2014 16:06 Economie

AMSTERDAM - De aandelenbeurs in Amsterdam steeg donderdag tot iets boven de hoogste slotstand van het jaar. Ook in Frankfurt, Londen en Parijs stonden de beurzen hoger. Beleggers moeten het doen zonder sturing uit de Verenigde Staten, omdat Wall Street vanwege Thanksgiving Day is gesloten.

27-11-2014 16:04 Economie

WENEN - De Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) heeft donderdag zijn productieniveau gehandhaafd ondanks een roep om verlaging van een aantal lidstaten. OPEC, dat voorziet in 40 procent van de mondiale vraag naar olie, pompt voorlopig 30 miljoen vaten per dag uit de grond.

27-11-2014 15:56 Economie

BRUSSEL - De ontwerpbegrotingen van eurolanden staan maandag 8 december centraal op een extra vergadering van de eurogroep, de ministers van Financiën van de eurolanden. Dat maakte de voorzitter van de eurogroep, minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, donderdagmiddag bekend.

27-11-2014 15:33 Buitenland

KIEV - Het Oekraïense parlement heeft donderdag premier Arseni Jatsenjoek opnieuw benoemd tot premier. Dat gebeurde tijdens de openingsvergadering van het parlement, dat eind oktober werd gekozen.

27-11-2014 15:25 Entertainment

LOS ANGELES - Kanye West is nu nog druk bezig met het maken van nieuwe muziek, maar het zou zomaar eens kunnen dat de rapper daar binnenkort mee stopt. Een bron vertelt aan New York Post dat de wereldberoemde artiest een einde wil maken aan zijn muziekcarrière. Hij zou zich helemaal willen toeleggen op mode.

27-11-2014 15:19 Binnenland

DEN HAAG - Minister Jeanine Hennis van Defensie heeft haar verontschuldigingen aangeboden aan de nabestaanden van een sergeant die ruim drie jaar geleden overleed na een training bij de Luchtmobiele Brigade. Ook sprak Hennis de hoop uit dat ze het tragische verlies van Boy van Geffen (20) een plaats in hun leven kunnen geven, meldde Defensie donderdag.

27-11-2014 14:55 Economie

AMSTERDAM - Naast technologie spelen data en communicatie een steeds belangrijkere rol in de gezondheidszorg. Philips gaat zich de komende jaren op dat terrein sterker profileren. Waar het technologieconcern zich tot voor kort beperkte tot de levering van scanapparaten aan ziekenhuizen, gaat het steeds meer in totaaloplossingen denken, zei topman Frans van Houten donderdag.

27-11-2014 14:53 Binnenland

ROTTERDAM - Een 52-jarige man uit Rotterdam heeft zijn bejaarde moeder met een kussen doodgedrukt en moet daar tien jaar voor de gevangenis in. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag bepaald.

27-11-2014 14:51 Binnenland

DEN HAAG - Voor de kick maakten twee mannen in 2011 een vuurwerkbom vast aan een flitspaal in Voorschoten, waarna drie mensen gewond raakten bij het ontmantelen. De beide makers van het explosief moeten daarom de gevangenis in, vindt het Openbaar Ministerie. Dat eiste donderdag in hoger beroep vier jaar cel tegen de hoofdverdachte, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Zijn handlanger, die een kleinere rol speelde, moet van de aanklager drie jaar de cel in.

27-11-2014 14:50 Economie

ARNHEM - Een supermarkt op het Centraal Station in Arnhem laat donderdagmiddag de eerste klant betalen met bitcoins, het virtuele elektronische betaalmiddel. De Spar is voor zover bekend de eerste winkel van een grote keten in Nederland die bitcoins accepteert, aldus winkelmanager Luke van Gelder.

27-11-2014 14:29 Cultuur

PARIJS - De Braziliaanse vechtdans capoeira geniet vanaf nu een speciale beschermde status. De dans is volgens de BBC donderdag door Unesco, de VN-afdeling die zich met cultuur bezighoudt, verheven tot immaterieel erfgoed.

27-11-2014 14:28 Buitenland

BRUSSEL - Europees president Herman Van Rompuy maakt plaats voor Donald Tusk. De Belg draagt maandag 1 december het stokje over aan de Pool, die eerder dit jaar door de Europese regeringsleiders en staatshoofden tot opvolger was gekozen.

27-11-2014 14:25 Buitenland

CARACAS - Zeker dertien gevangenen in Venezuela zijn overleden toen ze bij een gevangenisoproer in de ziekenboeg ongecontroleerd medicijnen slikten. Tijdens de revolte vergrepen de gedetineerden zich aan antibiotica, bloeddrukverlagende middelen en pure alcohol. Nog eens 132 mensen liepen vergiftigingsverschijnselen op.

Niels Klaassen Analyse
27-11-2014 14:20 Binnenland

Opnieuw mengt de Turkse regering zich in een Nederlandse aangelegenheid. Het kabinet kan zijn irritatie moeilijk verbergen. Tegelijk is het oppassen: verdeeldheid dreigt.


Stelling

Vrouwenquotum topbanen verdient navolging

De Duitse regeringscoalitie is het eens geworden over de invoering van een vrouwenquotum voor topposities bij beursgenoteerde bedrijven. Vanaf 2016 moet dertig procent van de stoelen bezet worden door vrouwen, anders blijven ze leeg. Het Duitse voorbeeld verdient navolging. Ook in ons land zijn vrouwen zwaar ondervertegenwoordigd in de top van het bedrijfsleven. En dat terwijl ze tegenwoordig gemiddeld beter opgeleid zijn dan hun mannelijke concurrenten. Het ’old boys network’ is kennelijk belangrijker dan vakinhoudelijke kwaliteiten. Een vrouwenquotum kan daar verandering in brengen.

Stelling
S
Sport Regionaal
Het antwoord van...
Centrum Oosterwal
Michael Mooij
Fleboloog
24-11-2014 02:37 Vraag & antwoord

Pijn, zwelling en een gestuwd gevoel in de benen. Bruine verkleuringen op de huid, eczeem of zelfs een open been. De gevolgen van een trombose kunnen heftig zijn. Alle problemen die na een trombose aan een been ontstaan, worden samen een post-trombotisch syndroom genoemd. Fleboloog Michael Mooij van Centrum Oosterwal beantwoordt drie vragen over deze aandoening.

 

Lees verder!